Wielkanocna szarlotka

Rzadko piekę ciasta. To dlatego, że nieustająco dbam o linię. W swoim egoistycznie pojmowanym interesie staram się nie mieć w domu produktów, które mogłyby wystawić moją silną (czytaj: słabą) wolę na ciężką próbę. Są jednak chwile, w których zrobić ciasto zwyczajnie wypada. Urodziny, imieniny, święta… Trudno wymagać od reszty rodziny, by się wyrzekła wszelkich słodkości, bo żona i matka kiepsko metabolizuje węglowodany ;‑)

Ze wszystkich ciast tego świata D. najbardziej lubi szarlotkę. A zatem będzie szarlotka. Wielkanocna!

 

DSC_1

 

Ostatnio świat wzgardliwie zrzucił z piedestału mąkę pszenną, a oszalał na punkcie jaglanej. Poszłam za głosem tłumu i zrobiłam ciasto poniekąd bezpszenne. Wymieszałam bowiem trzy dużo zdrowsze mąki, równie dobre do wypieków: jaglaną, owsianą i orkiszową. Orkisz jest co prawda odmianą pszenicy, ale dużo mniej popularną niż przemysłowa pszenica zwyczajna i w związku z tym nietkniętą modyfikacjami genetycznymi (zainteresowanych odsyłam do tekstu o walorach orkiszu). Obecność mąki orkiszowej być może rozczaruje wyznawców modnej ostatnio diety bezglutenowej. Trudno. Odstawianie glutenu bez wskazań zdrowotnych mocno mi trąci owczym pędem. Osobiście jestem za kulinarną różnorodnością i glutenowi mówię tak.

 

DSC_2

 

Składniki:

(na tortownicę o średnicy 28 cm)

  • 1 ½ szklanki mąki jaglanej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • ½ szklanki mąki owsianej
  • 6 jajek
  • 400 g masła (doskonale sprawdza się osełka)
  • 10 jabłek, np. szarej renety
  • 1 szklanka ksylitolu
  • przyprawa do szarlotki (polecam Kamis, fantastycznie podkręca smak jabłek)
  • cynamon
  • coś do wysypania tortownicy – ja stosuję sezam, ale może być również kasza manna

 

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  2. Na stolnicę wysypać trzy rodzaje mąki. Wymieszać.
  3. Oddzielić żółtka od białek – białka zlać do wysokiego naczynia i odstawić, żółtka dodać do mąki.
  4. Masło pokroić na mniejsze kawałki. Połączyć z mąką i żółtkami. Zagnieść (konsystencja powinna przypominać plastelinę). Ciasto podzielić na dwie nierówne części.
  5. Tortownicę wysmarować masłem i posypać sezamem.
  6. Spód i boki formy wylepić większą częścią ciasta. Wstawić do piekarnika na 10 minut.
  7. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce. Przełożyć do garnka. Dodać przyprawę do szarlotki, ½ szklanki ksylitolu, łyżkę wody i ewentualnie cynamon. Udusić na małym ogniu, często mieszając.
  8. Do białek dodać resztę ksylitolu. Ubić sztywną pianę.
  9. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i pianę z białek. Przykryć drugim kawałkiem ciasta. Piec 35–40 minut.

Ciepłe ciasto jest bardzo kruche, twardnieje po przestygnięciu.

Smacznego!

 

DSC_3b

DSC_4

DSC_5b

DSC_0730b

 zdjęcia: Dariusz Siemiaszko, Małgorzata Magenta-Siemiaszko

kadrowanie i obróbka: Małgorzata Magenta-Siemiaszko

 

(Przeczytano 236 razy)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *