Zielona maska z awokado

Funkcjonuje w polszczyźnie powiedzonko, w którym dostrzegam głęboki sens: „Panu Bogu świeczkę i diabłu ogarek”… Abstrahuję oczywiście od zawiłych kwestii wiary i niewiary, choć w obliczu dopiero co przeżywanej Wielkanocy rozważania teologiczne byłyby nawet na miejscu. Tym razem jednak przemilczę tęsknoty ducha i skupię się na potrzebach ciała, któremu warto poświęcić bodaj 5 minut ze swych świątecznych uniesień. Przywołana na wstępie złota myśl o świeczce i ogarku doskonale obrazuje moje podejście do czynności kosmetycznych. Chodzi o to, by w zachłyśnięciu możliwościami nowoczesnej kosmetologii i medycyny estetycznej nie zapominać o domowych (żeby nie powiedzieć: babcinych) sposobach na podreperowanie urody. Maseczki wykonane z artykułów typowo spożywczych wcale nie muszą być stratą czasu.

Domowe maseczki mają tę niewątpliwą zaletę, że w zasadzie zawsze są pod ręką. Składniki do ich przygotowania każda pani domu bez problemu znajdzie w swojej kuchni. Nie potrzeba tu specjalistycznego sprzętu ani pogłębionej wiedzy z zakresu kosmetologii. Maseczkami z „kuferka prababci” raczej nie zrobimy sobie krzywdy. Nie zrobimy też sobie nowej (młodszej) twarzy – na takie czary-mary nie ma co liczyć – ale możemy nawilżyć i odżywić skórę. Moją propozycją na najbliższe dni jest zielona maska z awokado. Można ją sobie zaaplikować w zaciszu łazienki, np. podczas relaksacyjnej kąpieli. Spróbujecie?

 

DSC_9276n_2

 

Awokado to istna krynica składników odżywczych. Zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, minerały (wapń, żelazo, sód, potas, cynk, miedź i magnez) oraz wiele cennych witamin (m.in. A, B, D i E), które mają dobroczynny wpływ na skórę. Wzmacnia barierę lipidową naskórka, doskonale nawilża, rozświetla i chroni przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych. Ma właściwości przeciwzapalne. Jest źródłem glutationu, przeciwutleniacza opóźniającego proces starzenia się skóry. Kremowa konsystencja czyni z awokado niemal doskonały domowy kosmetyk.

 

Składniki:

  • pół awokado
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka śmietany (w przypadku cery suchej i normalnej)
  • kurze białko (w przypadku cery tłustej)

Posiadaczki cery przesuszonej mogą do papki dodać łyżkę miodu.

 

Przygotowanie:

  1. Wydrążyć miąższ łyżeczką i rozgnieść na papkę.
  2. Dodać sok z cytryny, śmietanę lub białko – zmiksować.
  3. Nałożyć na skórę twarzy, szyi i dekoltu (np. za pomocą patyczka do lodów).
  4. Po 15–20 minutach zmyć maseczkę ciepłą wodą.

Maskę z awokado trzeba przygotować bezpośrednio przed aplikacją.

 

DSC_2b

DSC_3a

DSC_4

DSC_5

DSC_7

DSC_8

 

Zachęcam do korzystania z metod stosowanych przez nasze babki i prababki, mimo że trochę już trącą myszką. Mogą być doskonałym uzupełnieniem codziennej pielęgnacji i profesjonalnych zabiegów kosmetycznych. Takim ogarkiem dla przysłowiowego diabła…

 

DSC_0579_obr2

 zdjęcia: Dariusz Siemiaszko, kadrowanie i obróbka: Małgorzata Magenta-Siemiaszko

.


Bardzo się napracowałam tworząc ten wpis. Teraz kolej na Ciebie, drogi Czytelniku. Będzie mi niezmiernie miło, jeśli skomentujesz moje słowa albo dopowiesz coś od siebie. Zależy mi na poznaniu Twojego zdania – na poznaniu Ciebie.

  • Jeśli masz inny punkt widzenia, wyraź go w komentarzu.
  • Jeśli tekst Ci się podoba, podziel się nim ze znajomymi.
  • Jeśli chcesz być na bieżąco, polub mój fanpage na Facebooku.

Rozgość się u mnie :))


.

 

(Przeczytano 205 razy)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *