Proste i szybkie dania ze szparagów

Szparagi – gdy pojawiają się w warzywniakach i supermarketach, to znak, że nadeszła dłuuugo wyczekiwana wiosna, a wraz z nią ta lepsza połowa roku. Przed nami jakże cudowna perspektywa długich ciepłych dni, letniej beztroski („wyjechali na wakacje wszyscy nasi podopieczni”!!!), kończącej się w okolicach września przepiękną złoto-czerwoną polską jesienią. Wiosna wyznacza początek tych przyjemności, jeszcze nietknięty cieniem nieuchronnie zbliżającej się zimy. Jest nieskalana, świeża, skąpana w słońcu, pachnąca bzem, ciesząca oko feerią barw. Daje zastrzyk pozytywnej energii. Znów chce się żyć! Szparagi pachną wiosną, może dlatego tak bardzo je lubię?

 

Proste i szybkie dania ze szparagów

 

Dania ze szparagów warto wprowadzić do swojego menu. To warzywo skrywa w sobie wiele cennych składników, np. kwas foliowy (zapobiegający wadom rozwojowym płodu, a także wspomagający pracę układu krążenia i regenerację uszkodzonych komórek, co spowalnia proces starzenia), beta‑karoten, witaminy C i E (poprawiające kondycję skóry, włosów i paznokci), glutation o właściwościach antynowotworowych czy fitoestrogeny, które w organizmie kobiety działają podobnie do estrogenu (to dzięki ich zawartości szparagi są uznawane za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków!) – więcej na temat zdrowotnych walorów szparagów przeczytasz w poradniku Zdrowie.pl → Szparagi – właściwości zdrowotne i lecznicze.

 

Mój sposób na dania ze szparagów

Smakosze jedzą szparagi w całości, ugotowane w wodzie lub na parze. Wykwintnie owinięte szynką parmeńską albo polane aromatycznym pesto. Ja bardzo chętnie, ale moje pociechy odmawiają współpracy. Nie chcą być smakoszami. Muszę szparagi ukrywać. Być może taka profanacja smakoszy zniesmaczy, ale chyba lepiej zjeść szparagi w towarzystwie mniej wykwintnych wiktuałów, niż nie zjeść ich wcale ;‑)

Zapraszam zatem na smaczne, szybkie i proste dania ze szparagów. Przy okazji wyznam (czym się zapewne całkiem pogrążę), że nigdy nie jadłam białych szparagów. Ignoruję je z dwóch powodów: a) są białe, a ten kolor jakoś mnie nie kręci; b) trzeba je obierać. To w zasadzie przesądza sprawę. Nie mam czasu na obieranie białych szparagów (zielone może bym obrała ;‑)).

 

Proste dania ze szparagów: zielone szparagi z dzikim ryżem

Szparagi by Magenta z dzikim ryżem

 

Proste dania ze szparagów: zielone szparagi z serem feta

Szparagi by Magenta z serem feta

 

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 nieduże cebulki lub 1 większa
  • 6–7 suszonych pomidorów
  • pomarańczowa papryka
  • 6–7 pomidorków koktajlowych
  • orzeszki pinii
  • czosnek niedźwiedzi
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: dziki ryż
  • opcjonalnie: ser feta

 

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroję w talarki, a suszone pomidory w paseczki. Przesmażam na suchej patelni.
  2. Dodaję paski papryki. Mieszam. Zmniejszam ogień.
  3. Szparagi łamię na kawałki (odrzucam twarde końcówki) i łączę je z warzywami na patelni. Duszę pod przykryciem około 15 minut.
  4. Dodaję połówki pomidorków koktajlowych oraz wciskam czosnek.
  5. Na osobnej patelni prażę orzeszki pinii aż się zarumienią. Dodaję do warzyw.
  6. Duszę chwilę aż szparagi zmiękną, a pomidorki lekko się rozpadną.
  7. Doprawiam do smaku.
  8. Dodaję dziki ryż albo ser feta (albo jedno i drugie – żeby było na bogato!).

 

Sezon na szparagi jest dramatycznie krótki, trwa zaledwie kilka tygodni. Maj (wtedy są najsmaczniejsze), kawałeczek czerwca i… znów trzeba będzie na nie czekać. Jedzmy dania ze szparagów póki jeszcze są!

Na zdrowie :‑)

 

Proste dania ze szparagów - przygotowanie

Proste dania ze szparagów - zielone szparagi z wiosennymi warzywami

Proste dania ze szparagów: zielone szparagi z pomidorami

zdjęcia: Małgorzata Magenta-Siemiaszko

.


Bardzo się napracowałam tworząc ten wpis. Teraz kolej na Ciebie, drogi Czytelniku. Będzie mi niezmiernie miło, jeśli skomentujesz moje słowa albo dopowiesz coś od siebie. Zależy mi na poznaniu Twojego zdania – na poznaniu Ciebie.

  • Jeśli masz inny punkt widzenia, wyraź go w komentarzu.
  • Jeśli tekst Ci się podoba, podziel się nim ze znajomymi.
  • Jeśli chcesz być na bieżąco, polub mój fanpage na Facebooku.

Rozgość się u mnie :))


.

 

(Przeczytano 176 razy)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *