Kotlety leniwe, czyli de volaille bez smażenia

Jestem leniwa – powiedzmy to sobie szczerze. Nie zmywam pojemników po firmowym lunchu (w domu bezwstydnie je pcham do zmywarki), nie prasuję ubrań po praniu (przecież i tak pogniotą się w szafie) i nie smażę kotletów…

Mogłabym wymieniać jeszcze długo – mój leń przejawia się na wiele sposobów – ale przecież nie będę tak od razu zdradzać wszystkich swoich grzeszków. Dziś poprzestańmy na kotletach ;‑)

 

Kotlety de volaille bez smażenia

 

Jakiś czas temu doszłam do wniosku, że pieczenie jest ekonomiczniejszą formą przyrządzania mięsa niż smażenie. Ładujesz wszystko do piekarnika i nie musisz tkwić nad patelnią z widelcem w garści. Ja smażących się kotletów nie mogę opuścić na krok z powodu wybitnego talentu do przypalania naczyń, zwłaszcza tych z drogocenną zawartością…

Nie rozmyślałam nad tym długo. Po prostu przestałam smażyć. A gdy rodzina zażądała kotletów – upiekłam kotlety. Eksperyment okazał się bardzo udany i od tamtej pory smażę wyłącznie naleśniki i placki z jabłkami. Bardzo rzadko je smażę, jak na leniwą gospodynię przystało ;‑P

Dziś zapraszam na pieczone kotlety à la de volaille!

 

Kotlety de volaille - pieczone

 

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • kawałek żółtego sera (ja użyłam żółtej odmiany mozzarelli)
  • natka pietruszki
  • ulubione zioła (u mnie tradycyjnie przyprawa pomidorowo‑czosnkowa z czarnuszką i czosnek niedźwiedzi)
  • czarny sezam
  • sól

.

Przygotowanie:

  1. Pierś pociąć w poprzek na płaty mniej więcej grubości palca i oprószyć solą.
  2. Na każdym kawałku piersi położyć grupy plaster sera i kilka listków natki. Złożyć płaty na pół.
  3. Panierować mięso w ziołach wymieszanych z czarnym sezamem.
  4. Ułożyć kotlety na blasze (na kratce albo papierze do pieczenia) i posypać posiekaną natką pietruszki.
  5. Piec w temperaturze 190°C przez 20–30 minut (zależnie od ilości i wielkości kotletów; duże i gęsto upakowane będą piekły się dłużej).

Smacznego!

.

Swoje leniwe kotlety de volaille podałam z błyskawiczną sałatką z pomidorów i kiszonych ogórków przyprawionych solą, czosnkiem i olejem lnianym.

.

.

.Polub moją stronę na Facebooku, aby być na bieżąco:

Kotlety de volaille - przygotowanie

Kotlety de volaille w wersji ekonomicznej

Kotlety de volaille z mozzarellą

zdjęcia: Dariusz Siemiaszko, Małgorzata Magenta-Siemiaszko; kadrowanie i obróbka: Małgorzata Magenta-Siemiaszko

 ..


Bardzo się napracowałam tworząc ten wpis. Teraz kolej na Ciebie, drogi Czytelniku. Będzie mi niezmiernie miło, jeśli skomentujesz moje słowa albo dopowiesz coś od siebie. Zależy mi na poznaniu Twojego zdania – na poznaniu Ciebie.

  • Jeśli masz inny punkt widzenia, wyraź go w komentarzu.
  • Jeśli tekst Ci się podoba, polub go albo podziel się nim ze znajomymi.
  • Jeśli chcesz, bym poruszyła jakiś temat − napisz o tym w wiadomości.

Rozgość się u mnie :))


.

(Przeczytano 503 razy)

Comments

    1. Małgorzata Magenta-Siemiaszko Post author

      Cieszę się :-D
      Nie ma co przesiadywać godzinami w kuchni, skoro można rzecz załatwić sprawnie i bezboleśnie ;)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *