Nieźle nadziane − przepis na faszerowane cukinie

Wrzesień jest miesiącem zbiorów, robienia przetworów na zimę i grzybobrania. Nie żebym jakoś specjalnie celebrowała te jesienne przyjemności. Kuchnia wydaje mi się miejscem średnio ponętnym (gotuję chyba tylko dlatego, że moja niechęć do kucharzenia jest jednak mniejsza niż niechęć do jedzenia przypadkowych rzeczy), a grzyby znajduję wyłącznie wtedy, gdy w nie przypadkiem wdepnę (chowają się przede mną, skubane, czy co?). Robienie zapasów na zimę, oznaczające wielogodzinne więdnięcie przy garach, stanowczo mnie przerasta. Rodzinne zapasy ograniczają się więc do soków owocowych i przecieru pomidorowego, co jest wyłączną zasługą D. (czy już pisałam, że to święty człowiek??). Inna sprawa, że ja potem przez całą zimę z tych przetartych pomidorów ofiarnie warzę zupę pomidorową… Przyznaję jednak, że ofiara małżonka na rzecz pomidorówki jest niewspółmiernie większa.

Mimo swego ewidentnego lenistwa porywam się we wrześniu na kulinarne szaleństwa. Bogactwa zbiorów zignorować nie mogę, najwyraźniej grzeszę również niepohamowanym łakomstwem ;‑)

 

Faszerowane cukinie z mięsem indyka

 

Dziś zapraszam na jedno z kulinarnych szaleństw września – faszerowane cukinie. To warzywo przedstawiałam już we wpisie o błyskawicznym firmowym lunchu. Warto do niego wrócić, bo zawiera przepis na dobre i szybkie danie. A młoda cukinia, zwłaszcza ta dojrzewająca w naturalnych warunkach latem i wczesną jesienią, jest grzechu warta. I to nie tylko od święta. Należy bowiem do krótkiej listy produktów o działaniu odkwaszającym. Poza tym wspomaga syntezę kolagenu (dzięki bogactwu witaminy C), co chyba żadnej kobiety dostrzegającej zgubne skutki upływu czasu nie pozostawi obojętną…

 

Faszerowane cukinie - z indykiem i warzywami

 

Faszerowane cukinie można przyrządzić z mięsem lub bez mięsa. Podaję przepis na wersję mięsną, bo taką lubię najbardziej. Jeśli nie jesz mięsa, zastąp go kaszą gryczaną lub ryżem.

 

Składniki:

(na 4 niezbyt głodne osoby)

  • 4 cukinie
  • 1 kg zmielonego mięsa z indyczego uda
  • 2 nieduże cebule (lub jedna większa)
  • po kawałku papryki – czerwonej, zielonej i żółtej
  • marchewka
  • pomidor
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek sera (np. koziego albo żółtej odmiany mozzarelli)
  • olej do smażenia (polecam kokosowy)
  • ulubione zioła (np. czosnek niedźwiedzi)
  • pieprz
  • sól

 

Przygotowanie:

  1. Cukinie przekrój wzdłuż, wydrąż miąższ i drobno go posiekaj.
  2. Papryki pokrój w kosteczkę.
  3. Cebulki posiekaj i podsmaż na patelni muśniętej olejem kokosowym.
  4. Marchewkę zetrzyj na grubej tarce.
  5. Na głębokiej patelni (bez tłuszczu) duś mięso aż zacznie ciemnieć. Początkowo trzeba często mieszać, ale po chwili z mięsa wytapia się tłuszcz.
  6. Dodaj miąższ cukinii, podsmażoną cebulkę, pokrojoną paprykę i startą marchewkę. Dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem przez ok. pół godziny.
  7. Dodaj pokrojony pomidor i wyciśnięty czosnek. Duś aż cząstki pomidora zmiękną.
  8. Posól, popierz i przypraw do smaku.
  9. Cukinie ułóż na blasze, nadziej farszem i posyp po wierzchu startym serem.
  10. Piecz w temperaturze 180°C przez 20–25 minut.

 

Nieźle nadziane - faszerowane cukinie

Faszerowane cukinie - zbliżenie

 

Faszerowane cukinie są smaczne i na ciepło, i na zimno. Doskonale się komponują z sałatką z rukoli i pomidorów. Zazwyczaj farszu jest więcej niż potrzeba, więc od razu mamy gotowe mięso z warzywami na kolejny posiłek. Można je zjeść osobno albo dodać do kaszy lub makaronu. Można też nadziać nim pierogi, ale to już wersja dla wyjątkowo pracowitej gospodyni ;‑)

Smacznego!

 

Faszerowane cukinie z sałatką z rukoli

Faszerowane cukinie z mozarellą

zdjęcia: Dariusz Siemiaszko, Małgorzata Magenta-Siemiaszko; kadrowanie i obróbka: Małgorzata Magenta-Siemiaszko

 

(Przeczytano 282 razy)

Comments

  1. wiolka

    Bardzo się cieszę z tego przepisu:) W sam raz dla naszej rodzinki, koniecznie muszę dziś zrobić:)
    Gratuluję wspaniałego bloga!
    W.

    Reply
  2. wiolka

    Wyszło przepysznie, wszystkim smakowało.
    Potrawa rzeczywiście dosyć szybka w przygotowaniu:) Będę powtarzać.
    Dziękuję!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *