Wrześniowa sałatka z ciecierzycą

Wczesna jesień nastraja mnie kulinarnie. To bogactwo warzyw i owoców. I ta świadomość, że niebawem trzeba będzie posiłkować się mrożonkami… Przyrządzam sezonowe specjały i jem na potęgę – w zasadzie bez większych wyrzutów sumienia. Nieprzyzwoite ilości orzechów laskowych i włoskich wychodzą mi już co prawda bokiem (czytaj: boczkiem), ale chwilowo się tym nie przejmuję. Jakieś postanowienie noworoczne trzeba przecież mieć ;‑P

Dziś chcę Wam przedstawić wrześniową sałatkę z ciecierzycą. To jedna z moich ulubionych warzywnych kombinacji: gotowana ciecierzyca, a do tego świeże liście szpinaku, kolorowa papryka i niełuskane migdały. Niebo w gębie!

Sałatka z ciecierzycą jest nie tylko zdrowa i łatwa w przygotowaniu, lecz także wielce urodziwa. Kolorowe krążki papryki kontrastujące z głęboką zielenią szpinaku wyglądają tak efektownie, że można uświetnić tym daniem jesienną kolacyjkę w gronie znajomych. Nawet tych najbardziej wybrednych. Chyba że nie lubią szpinaku ;‑)

 

Sałatka z ciecierzycą - we wrześniu najlepsza

 

Sałatka z ciecierzycą może być dobrą alternatywą dla tradycyjnego kotleta − właśnie za sprawą ciecierzycy. Ta roślina strączkowa jest bowiem wyjątkowo bogatym źródłem białka. Nie jestem wegetarianką i nie uważam, że mięso szkodzi, podejrzewam jednak, że statystyczny Kowalski je go stanowczo za dużo. Zwłaszcza Kowalski kanapowy, który aktywność fizyczną ogranicza do surfowania po internecie. W tej sytuacji sałatka z ciecierzycą będzie wyborem i smacznym, i mądrym – pomoże obniżyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu, a także poprawi trawienie. Ciecierzyca jest bogata również w ważne składniki odżywcze: nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo i wiele witamin. Ma też niski indeks glikemiczny. Warto ją jeść.

 

Sałatka z ciecierzycą - doskonałe danie na jesień

 

Składniki:

(na sporą miskę)

  • 250 gramów szpinaku (młodego lub baby)
  • 4 długie papryki – 2 czerwone i 2 żółte
  • paczka pomidorków koktajlowych albo kilka zwykłych pomidorów
  • filiżanka surowej ciecierzycy
  • gruby szczypior
  • migdały w skórce
  • kawałek koziego sera
  • olej (polecam lniany)
  • pieprz
  • sól

 

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę dokładnie wypłucz, zalej wrzątkiem w stosunku 1:3 i gotuj pod przykryciem przez ok. 40 minut (można oczywiście dłużej, ale ja lubię, gdy jest co gryźć); ugotowane ziarna odstaw, by wystygły.
  2. Liście szpinaku pozbaw łodyg (szpinak baby możesz zostawić w całości).
  3. Papryki pokrój w grube krążki.
  4. Szczypior posiekaj.
  5. Pomidory przekrój na połówki lub ósemki – zależnie od ich wielkości.
  6. Połącz wszystkie składniki i dosyp migdały.
  7. Dopraw sałatkę do smaku, wymieszaj i posyp kozim serem startym na grubej tarce.
  8. Całość polej olejem.

Smacznego!

 

Najlepsza sałatka z ciecierzycą

 

Na koniec słówko o przyrządzaniu ciecierzycy: internet nakazuje ją przed gotowaniem namoczyć, nie wydaje mi się to jednak konieczne w sytuacji sałatkowej. Ciecierzyca ugotowana bez namaczania jest wprawdzie odrobinę twardsza, ale oszczędność czasu zdecydowanie przewyższa ewentualny dyskomfort dla uzębienia. Zresztą żaden członek rodziny do tej pory zastrzeżeń nie zgłaszał – nawet ten najmłodszy i najbardziej wybredny. Czuję się w związku z tym całkowicie rozgrzeszona.

Z mojego punktu widzenia namaczanie ciecierzycy ma sens tylko wtedy, gdy ugotowane ziarna są poddawane dalszej obróbce, czyli np. podczas przyrządzania humusu albo wegetariańskiego pasztetu. W każdym innym przypadku to niepotrzebny wydatek energii.

.

Sałatka z ciecierzycą

 

Polub moją stronę na Facebooku, aby być na bieżąco:

.

Sałatka z ciecierzycą - zbliżenie

Papryki do sałatki z ciecierzycą

zdjęcia: Dariusz Siemiaszko, Małgorzata Magenta-Siemiaszko; kadrowanie i obróbka: Małgorzata Magenta-Siemiaszko

 

(Przeczytano 257 razy)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *