Wielozadaniowa potrawka z dyni

Ostatnio podczas firmowego lunchu rozmawiałam z koleżanką o gotowaniu. Ona nie lubi. Nie umie. Nie chce. Kucharzenie jej nie pociąga. Zazdrości osobom znajdującym w przyrządzaniu potraw pewną przyjemność. Mówiąc to, spoglądała w mój talerz, na którym pyszniła się potrawka z dyni.

Że niby ja znajduję? Hm…

Powiedzmy to sobie szczerze: gotowanie nie jest moją pasją. Zabiera czas, który wolałabym poświęcić przyjemniejszym czynnościom. Poza tym brudzi ręce. Obawiam się, że jedyna kuchenna przyjemność, do jakiej mogę się przyznać, to… jedzenie. Łakoma jestem. Po prostu.

Nie lubię gotować, ale lubię dobrze zjeść. I lubię wiedzieć, CO jem (stołowanie się w restauracjach takiej wiedzy nie daje). Jak to pogodzić? Z pomocą przychodzi gotowanie ekonomiczne. Lepiej piec niż smażyć − ja w ten sposób przyrządzam nawet kotlety. Leniwe… Do obierania warzyw przydaje się domowy pierwiastek męski (to te jaśniejsze strony równouprawnienia ;‑)). Dobrą inwestycją jest zakup garnka do gotowania na parze. Poza tym warto stawiać na potrawy wielozadaniowe. Można za jednym kuchennym posiedzeniem zrobić większą ilość uniwersalnego specjału i potem go jeść w różnych aranżacjach. Takie podejście do kucharzenia pozwala zaoszczędzić czas i energię, a jednocześnie nie grozi popadnięciem w kulinarną monotonię. Dziś chciałabym Wam przedstawić jedną z takich wielozadaniowych potraw. Wiecie, na ile sposobów można spożytkować dynię ze szpinakiem i serem feta??

 

Potrawka z dyni ze szpinakiem i serem feta

 

Dyniowa baza

Dynia jest wartościowym warzywem, lekkostrawnym a sycącym. Ma niewiele kalorii (zaledwie 27 w 100 gramach miąższu), za to dużo błonnika i beta-karotenu, który chroni przed wolnymi rodnikami. Zawiera potas i kwas foliowy. Jej pestki dostarczają cynku i lecytyny, co wpływa korzystnie na czynności mózgu (zupełnie jak ćwiczenia z obciążeniem ;‑)). O tej porze roku dynia gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu.

 

Składniki:

  • ok. 800 gramów dyni
  • 300 gramów szpinaku
  • ser feta
  • 2–3 ząbki czosnku
  • sól
  • opcjonalnie: pestki dyni

 

Przygotowanie:

  1. Dynię obieram i oczyszczam z ziaren, a następnie kroję w kostkę i polewam olejem sezamowym (ten olej idealnie współgra ze smakiem dyni).
  2. Układam kawałki dyni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 40 minut (UWAGA: gdy cała blacha jest gęsto pokryta kawałkami dyni, pieczenie może się przedłużyć nawet do godziny − ważne, by nie zarumienić dyni od spodu).
  3. Gdy dynia się piecze, kilkakrotnie płuczę szpinak. Lekko wilgotny smażę na głębokiej patelni (bez tłuszczu), często mieszając.
  4. Doprawiam szpinak czosnkiem i solą. Dodaję kawałki fety. Mieszam. Wyłączam gaz.
  5. Upieczoną dynię łączę ze szpinakiem i serem.
  6. Danie można posypać pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni.

 

Potrawka z dyni ze szpinakiem i serem feta - zbliżenie

 

Tak przygotowaną potrawkę z dyni można potraktować jako samodzielne danie − doskonale się sprawdzi na kolację lub lekki, niezobowiązujący lunch. Można ją też łączyć z innymi produktami, by otrzymać bardziej treściwy posiłek. Dalej przedstawiam kilka propozycji takich połączeń.

 

Potrawka z dyni z czarnym ryżem

Rekomenduję czarny ryż pełnoziarnisty, bo bardzo lubię jego wyrazisty smak. To połączenie podkręca delikatną dynię, a jednocześnie tworzy kompozycję przyjemną dla oka. Nie upieram się jednak przy ryżu. Równie dobrze może być kasza albo makaron. Co kto lubi ;‑)

 

Potrawka z dyni z czarnym ryżem

 

Potrawka z dyni z białym mięsem

Do potrawki z dyni i szpinaku pasuje drób. Pierś kurczaka ugotowana na parze w towarzystwie ulubionych ziół sprawdzi się idealnie (przepis znajdziecie we wpisie Cukinia dla zapracowanych − to bardzo szybki i bardzo zdrowy sposób na kurczaka, a przy okazji naprawdę smaczny ;‑))

 

Potrawka z dyni z białym mięsem

 

Potrawka z dyni z… ciastem

Lubicie tarty? Ja za nimi przepadam. W wersji błyskawicznej można skorzystać z gotowego ciasta francuskiego. Gdy czasu mamy więcej, możemy zagnieść kruche ciasto z mąki, tłuszczu i jajek (jego konsystencja powinna przypominać plastelinę).

Na tartę z fotografii zużyłam:

  • 300 g mąki gryczanej (nadaje ciastu bardzo wytrawny, charakterystyczny smak)
  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • 2 żółtka
  • sól

Wyłożyłam ciastem formę posypaną płatkami owsianymi (doskonale zastępują tradycyjną bułkę tartą). Nakłułam ciasto widelcem i piekłam przez 10 minut w 180°C. Na podpieczony spód położyłam potrawkę z dyni, szpinaku i fety, a następnie równomiernie ją polałam rozbełtanym jajkiem. Całość piekłam jeszcze przez 30 minut. Prawda, że wygląda wspaniale?

 

Potrawka z dyni na tarcie

Tarta z potrawką z dyni

Tarta z dynią

 

Moim kuchennym aktywnościom przyświeca jedna generalna zasada: zrobić wartościowy posiłek i się przy tym nie narobić. Ma być smacznie, zdrowo, kolorowo, ale też szybko, bo przecież nie zamierzam połowy życia spędzić w kuchni. Mam nadzieję, że zainspirowałam Was kulinarnie i że będziecie razem ze mną szukać kolejnych dyniowych aranżacji.

Jestem ciekawa, która z moich propozycji na wykorzystanie potrawki z dyni najbardziej przypadła Wam do gustu. Ja oddaję głos na tartę!

 

Dynia

zdjęcia: Dariusz Siemiaszko, Małgorzata Magenta-Siemiaszko; kadrowanie i obróbka: Małgorzata Magenta-Siemiaszko

 

(Przeczytano 246 razy)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *