Pieczony karp z warzywami − idealny na wigilię

Coraz bliżej święta… Z jednej strony fajnie. Trochę odpoczniemy od pracy zawodowej. Znajdziemy czas na rodzinne spotkania, nieco zaniedbywane w natłoku codziennych zajęć. Uczeszemy się odświętnie, umalujemy. Narzucimy na grzbiet jakiś cudowny-ciuch-na-wyjątkowe-okazje (w tym sezonie bardzo modne są koronki, tak piękne i zmysłowe…). Może nawet zaśpiewamy kilka kolęd, nie fałszując przy tym zanadto.

Zanim jednak te przyjemności nastąpią, umęczymy się po kokardkę. Chałupę wypucować wypada. Zwłaszcza jeśli zapraszamy gości. Wigilijne potrawy też nie zrobią się same. Moja koleżanka już od tygodnia nie dosypia, bo albo pitrasi, albo rozmyśla, co upitrasić. I kiedy. Zorganizowanie wieczerzy wigilijnej wymaga heroicznych poświęceń, zdolności logistycznych na poziomie menedżerskim i odporności na stres.

Baaardzo się cieszę, że mam mamę i teściową ;‑)

 

Zgodnie z zapowiedzią z ubiegłego tygodnia podzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na świąteczną rybę. Po namyśle zdecydowałam, że będzie to pieczony karp, bo bez tej potrawy większość z nas nie wyobraża sobie wigilii. Nie jest to jednak ryba, którą lubią wszyscy. Wielu odstręcza jej mulisty smak. A przecież można tak przyrządzić karpia, by tę mulistość zniwelować. Jak to zrobić? Po pierwsze kupić nieduży rybi egzemplarz, który smrodkiem mułu jeszcze nie przesiąkł. Po drugie − upiec rybę z warzywami, bo to skutecznie wyciąga przykre zapachy. Pieczony karp w kolorowym towarzystwie aromatycznych warzyw z pewnością uświetni Waszą wigilię :)

 

Pieczony karp z warzywami - danie na wigilię

Pieczony karp z warzywami - porcja

 

Składniki:

  • nieduży karp − do 1,5 kg
  • 1 brokuł
  • 3 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 1 por
  • ok. 30 dag pieczarek (najlepiej brązowych)
  • kilka ząbków czosnku
  • pęczek natki
  • pieprz
  • sól
  • cytryna

Przygotowanie:

  1. Karpia umyć, oskrobać i wypatroszyć (nie odcinać łba). Osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić szczodrze sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym brzuchem do góry.
  2. Brokuł podzielić na drobne różyczki. Pozostałe warzywa pokroić na plasterki.
  3. Mieszankę warzyw podgotować na parze lub we wrzątku − ok. 10 minut (ważne, by warzywa zmiękły). Dodać posiekaną natkę.
  4. Warzywną mieszanką wypełnić brzuch karpia, resztę warzyw ułożyć po jego bokach. Całość odstawić na pół godziny.
  5. Piec w temperaturze 180° C przez ok. 30–40 minut.

 

W ten sposób można przyrządzić każdą dużą rybę, np. wielce smakowitego lina.

 

Potrawa na wigilię, czyli pieczony karp z warzywami

 

Tym, którzy karpia serdecznie nie znoszą, polecam pieczoną makrelę (jest przepyszna) albo swojskie pstrągi w pomidorach (też niczego sobie).

A na zakończenie zacytuję Elżbietę, moją znajomą z fitnessu: „Boże Narodzenie − trzy dni, które zrujnują twoją dietę, zmasakrują ci budżet, odświeżą konflikty w rodzinie i spowodują potworne zmęczenie”. Ta uwaga wywarła na mnie wrażenie. Piorunujące. Zróbmy wszystko, aby w tym roku było inaczej.

WESOŁYCH ŚWIĄT!!!

 

.Polub moją stronę na Facebooku, aby być na bieżąco:

 

Pieczony karp z warzywami - porcja

zdjęcia: Dariusz Siemiaszko, Małgorzata Magenta-Siemiaszko

kadrowanie i obróbka: Małgorzata Magenta-Siemiaszko

 

(Przeczytano 218 razy)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *