Najlepsza tarta ze szpinakiem i Blog Roku 2015

Szczerze mówiąc jestem w lekkim amoku. Może nawet w nie do końca lekkim…

Tydzień temu przypadkiem trafiłam na ogłoszenie o konkursie Blog Roku 2015. Dwa dni przed końcem wysyłania zgłoszeń. Nie planowałam udziału w konkursach branżowych. Jestem małą płoteczką w oceanie polskiej blogosfery − moje blogowe dziecię chwilę temu przestało raczkować i stawia pierwsze, niezdarne jeszcze kroczki. Gdzież mi do rekinów blogowego biznesu ;‑)

Zastanawiałam się, czy warto. Przez chwilę miałam przemożną ochotę zignorować cały ten Blog Roku − pod pretekstem, że jeszcze nie jestem gotowa. Wyjście z bezpiecznego cienia wcale nie jest łatwe. Nigdy nie wiesz, czy pełne słońce nie obnaży bezlitośnie twoich niedociągnięć. Odważyłam się jednak. I oto stoję w szrankach z 335 blogerami lifestyle’owymi. Walka trwa. Przed nami ostatnia prosta. Trudno się dziwić, że w tej sytuacji nie jestem szczególnie zainteresowana gotowaniem obiadu…

D. to mąż wyjątkowo wyrozumiały, naprawdę. Bez problemu łyka wiele moich fanaberii, ale braku gorącej strawy w teoretycznie wolną sobotę nie zdzierży. Trzeba go czymś poczęstować. Uznałam, że tarta ze szpinakiem będzie wręcz idealna!

 

DAR_8389b_1

DAR_1094b_1

 

Kiedy muszę coś upichcić w sposób mało absorbujący, wybieram tartę. Trzeba się przy niej wprawdzie ubrudzić, bo jeszcze nie wymyślono maszynki do zagniatania ciasta (a może ja po prostu nic o niej nie wiem??), ale zawsze się udaje, dobrze smakuje i nieźle wygląda. I robi się ją stosunkowo szybko. Zatem voilà!

 

Składniki:

na ciasto:

  • 15 dag chudego twarogu
  • 15 dag masła
  • 15−20 dag mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • czarny sezam

na farsz:

  • 25 dag świeżych liści szpinaku
  • 2 cebule
  • 3−4 pomidory
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 opakowanie sera feta
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • czosnek niedźwiedzi
  • pieprz
  • sól

 

Przygotowanie:

  1. Formę na tartę wysmaruj masłem i posyp czarnym sezamem. Możesz oczywiście sięgnąć po zwyczajną bułkę tartą tylko po co? Sezam i zdrowszy, i ładniejszy ;‑)
  2. Mąkę przesiej na stolnicę albo do dużej miski. Dodaj rozdrobniony ser, posiekane masło i jajko − zagnieć. Ciasto można schłodzić w lodówce i potem rozwałkować, ale ja nigdy nie mam tyle czasu. Odkrawam więc kawałki ciasta, rozpłaszczam w rękach i wykładam nimi formę, delikatnie dociskając. Bez wałkowania.
  3. Wstaw spód tarty do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10 minut, a potem odstaw placek do przestygnięcia.
  4. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę i zeszklij na rozgrzanej patelni. Dodaj do niej grubo posiekany szpinak. Duś warzywa na małym ogniu, a następnie dopraw je czosnkiem wyciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Wyłóż masę szpinakową na spód tarty.
  5. Pomidory pokrój w grube plastry, ułóż w dwóch rzędach na szpinaku, tworząc okrąg wokół brzegu formy. Środek tarty udekoruj pokrojonym w kostkę serem feta.
  6. Jajko rozbełtaj ze śmietaną, przypraw solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Polej wierzch tarty.
  7. Piecz w 180°C przez 30 minut.

 

DAR_8373aaa_1DAR_8384b_1

DAR_1051b_1

 

 

Taka tarta zadowoli nie tylko mężczyznę życia. To również doskonałe danie na proszoną kolację. Ja zagniatam zwykle podwójną porcję tego specjału (bo lepiej się ubrudzić raz niż dwa razy) i jedną porcję ciasta wsadzam do zamrażalnika. Na czarną godzinę :‑P

A jeśli chcecie mnie wesprzeć w walce o wysokie miejsce w rankingu blogerów − głosujcie. Ze wszystkich telefonów, jakie macie w domu! Do 12.00 w pierwszy marcowy wtorek wszystko może się zdarzyć. Marzenie o pierwszej dziesiątce jest co prawda istnym szaleństwem, ale przecież nikt nie cenzuruje marzeń :‑D

I dobrze.

 

DSC_1_wybraneeee

 

 

(Przeczytano 400 razy)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *