Świąteczny pasztet z ciecierzycy i orzechów

Uwielbiam eksperymentować w kuchni. Kulinarny eksperyment wiąże się z radosnym oczekiwaniem na efekt końcowy, co ubarwia cokolwiek nudnawe zajęcia kuchenne, przełamuje rutynę i wyzwala dreszczyk emocji. Oczywiście nie zawsze można odtrąbić sukces. Za dreszczyki (również te kuchenne) trzeba czasem płacić…

Dziś chciałabym Wam zaproponować eksperyment udany: świąteczny pasztet − w sam raz na wyjątkowe okazje. Jego przygotowanie zabiera trochę cennego czasu, ale ten smak wart jest poświęceń. A i wartości odżywcze niebagatelne, bo zamiast mięsa użyłam wartościowych orzechów i ciecierzycy, która jest istną kopalnią białka. Zatem do dzieła :‑D

 

Świąteczny pasztet z ciecierzycy i orzechów

Świąteczny pasztet z ciecierzycy i orzechów w porcjach

 

Składniki:

  • 110 gramów orzechów włoskich
  • 110 gramów orzechów laskowych
  • 240 gramów ciecierzycy (suchej)
  • 1 duża cebula albo 2 mniejsze
  • 3 łyżki siemienia lnianego − świeżo zmielonego (można zastąpić tartą bułką)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ulubione przyprawy, np. curry indyjskie, czosnek niedźwiedzi, kolendra, kozieradka, gałka muszkatołowa
  • pęczek natki
  • pieprz
  • sól
  • papier do pieczenia

 

Świąteczny pasztet z ciecierzycy i orzechów - danie warte polecenia

 

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę zalej letnią przegotowaną wodą i odstaw na ok. 8 godzin (wody musi być trochę więcej, by ciecierzyca mogła ją wchłonąć i dzięki temu dobrze napęcznieć). Po tym czasie podlej ziarna wrzątkiem i ugotuj do miękkości, a następnie zmiksuj na gładką masę.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i przyrumień na patelni.
  3. Orzechy zmiel, rozdrobnij blenderem lub posiekaj na małe kawałki.
  4. Przełóż ciecierzycę, cebulę i orzechy do dużej miski, dodaj do nich siemię lniane (albo tartą bułkę), jajka, przyprawy, sok cytryny i posiekaną natkę − dokładnie wymieszaj. Masa powinna być kleista, ale gęsta, jeśli będzie zbyt płynna, możesz dodać więcej siemienia lnianego.
  5. Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w 170°C przez 45 minut.

 

Świąteczny pasztet z ciecierzycy i orzechów - przygotowanie

Masa na świąteczny pasztet z ciecierzycy i orzechów

Świąteczny pasztet z ciecierzycy i orzechów

 

Tak przyrządzony świąteczny pasztet można kroić dopiero po wystygnięciu, ostrym nożem, bo inaczej będzie się kruszył. Jest pyszny i na ciepło, i na zimno. Doskonale się sprawdza jako zamiennik mięsa do obiadu oraz jako smarowidło kanapki. Najlepiej smakuje z ogórkami kiszonymi albo z sałatką z rukoli i marchewki (ostatnio się taką zajadam). Można go mrozić, co bardzo często praktykuję, jak na hurtową panią domu przystało ;‑)

Przy okazji życzę Wam zdrowych i smacznych świąt, kolorowych pisanek, mokrego dyngusa i wytchnienia od zgiełku codzienności. Cudownych chwil w gronie najbliższych i najukochańszych. Z pasztetem według mojego przepisu na wielkanocnym talerzu, oczywiście. I nie zapomnijcie się ze mną podzielić wrażeniami po konsumpcji.

Do miłego!

 

.Polub moją stronę na Facebooku, aby być na bieżąco:

 

Pokrojony świąteczny pasztet z ciecierzycy i orzechów

zdjęcia: Dariusz Siemiaszko, Małgorzata Magenta-Siemiaszko

kadrowanie i obróbka: Małgorzata Magenta-Siemiaszko

 

(Przeczytano 278 razy)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *