Cztery pomysły na pieczeń z indyka

Obiad dla rodziny z dwójką dzieci w wieku dojrzewania? Musi być dużo − wraz z dziećmi skokowo rosną ich apetyty i to, co kiedyś wystarczało na dwa razy co najmniej, dziś z trudem zaspokaja jeden dość skromny posiłek. Musi być smacznie − nastolatki mają ugruntowane preferencje i byle czego do gęby nie wezmą; może nie będą pluć nietrafionym daniem z fantazją godną niemowlęcia, ale humor potrafią zepsuć koncertowo. I musi być szybko − zwykle nie ma czasu na nadmierne celebrowanie kuchennych aktywności, bo rodzina głodna, a w odwodzie czekają inne obowiązki, równie niecierpiące zwłoki. Poza tym chciałoby się zaliczyć jakieś egoistyczne przyjemności, w końcu nie samą pracą człowiek żyje, nawet ten płci zdecydowanie żeńskiej…

W takich sytuacjach sprawdzają się rozmaite pieczenie. Do żaroodpornego naczynia można napchać hurtowe ilości ulubionego mięsa, przyprawić do smaku, obłożyć warzywami i w zasadzie z głowy. Piecze się już samo, udziału kucharki nie potrzebuje. Gdy jestem zajęta albo nie mam serca do gotowania, a potrzebuję dużo, szybko i bez denerwujących grymasów nad talerzem, stawiam na pieczeń z indyka. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodła.

Wariantów pieczeni z indyka może być wiele. Zwykle mamy w lodówce warzywa, które staną się podstawą autorskiej kompozycji. Ich obecność nada mięsu smak i aromat, a także wydatnie zwiększy jego soczystość (odkąd piekę indyka z warzywami, nie zdarzyła mi się wpadka z wysuszoną na wiór mięsną „podeszwą”). Zapraszam na prezentację kilku sprawdzonych przeze mnie połączeń. Nie przedstawiam pełnego repertuaru możliwości, bo jest on w zasadzie niewyczerpany, ale może zainspiruję Was do własnych kulinarnych aranżacji.    

 

Pieczeń z indyka z brukselką i czerwoną cebulą

Pieczeń z indyka z brukselką i czerwoną cebulą

Pieczeń z indyka z brukselką i czerwoną cebulą - po upieczeniu

 

Składniki:

  • ok. 2 kg mięsa z uda indyka − bez skóry i kości
  • solidna garść brukselek pokrojonych w grube plastry
  • 3 czerwone cebule pokrojone w talarki
  • Podlaska przyprawa do mięs pieczonych i sosów (nabyta w Rossmannie)
  • sól

 

Pieczeń z indyka z pomidorami, czosnkiem i groszkiem w strąkach

Pieczeń z indyka z pomidorami i zielonym groszkiem

Pieczeń z indyka z pomidorami i zielonym groszkiem - upieczona

 

Składniki:

  • ok. 2 kg mięsa z uda indyka − bez skóry i kości
  • solidna garść zielonego groszku w strąkach
  • kilka ząbków czosnku przekrojonych na mniejsze kawałki
  • opakowanie pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół wzdłuż dłuższego boku
  • czosnek niedźwiedzi
  • sól

 

Pieczeń z indyka z porem i marchewką

Pieczeń z indyka z porem i marchewką

Pieczeń z indyka z porem i marchewką

 

Składniki:

  • ok. 2 kg mięsa z uda indyka − bez skóry i kości
  • 2−3 marchewki pokrojone w talarki
  • por pokrojony w grube plastry
  • czubrika
  • sól

 

Pieczeń z indyka z dymką, porem i pomidorami

Pieczeń z indyka z porem, czosnkiem i pomidorami

Pieczeń z indyka z porem, czosnkiem i pomidorami - upieczona

zdjęcia: Dariusz Siemiaszko, Małgorzata Magenta-Siemiaszko; 

kadrowanie i obróbka: Małgorzata Magenta-Siemiaszko

.

Składniki:

  • ok. 2 kg mięsa z uda indyka − bez skóry i kości
  • garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół wzdłuż dłuższego boku
  • pęczek dymki pokrojonej razem ze szczypiorem
  • por pokrojony w grube plastry
  • Podlaska przyprawa do drobiu (nabyta w Rossmannie)
  • kilka listków bazylii
  • sól

 

Przygotowanie:

(bez względu na to, który wariant pieczeni wybierzesz, podczas kulinarnej obróbki wykonasz te same czynności)

  1. Mięso umyj, natrzyj solą i wybraną przyprawą, a następnie włóż do żaroodpornego naczynia.
  2. Na górze i po bokach indyka ułóż mieszankę surowych warzyw, posyp przyprawą.
  3. Piecz pod przykryciem w temperaturze 200˚C przez 2 godziny (jeśli mięsa jest więcej, trzeba wydłużyć czas pieczenia tak, by na każdy kilogram przypadała jedna godzina). Pieczeń można zostawić na pół godziny w wyłączonym piekarniku, żeby „doszła”.

Smacznego!

 

Czekam na Wasze wrażenia po konsumpcji. I będę przeszczęśliwa, jeśli podzielicie się ze mną swoimi pomysłami na pieczeń z indyka − kulinarny płodozmian zawsze mile widziany :)

 


Bardzo się napracowałam tworząc ten wpis. Teraz kolej na Ciebie, drogi Czytelniku. Będzie mi niezmiernie miło, jeśli skomentujesz moje słowa albo dopowiesz coś od siebie. Zależy mi na poznaniu Twojego zdania – na poznaniu Ciebie.

  • Jeśli masz inny punkt widzenia, wyraź go w komentarzu.
  • Jeśli tekst Ci się podoba, podziel się nim ze znajomymi.
  • Jeśli chcesz być na bieżąco, polub mój fanpage na Facebooku.

Rozgość się u mnie :))


.

.

(Przeczytano 233 razy)

Comments

  1. Ania

    Gosiu, dziękuję za pamięć i przepisy! Zbliża się długi weekend, więc będzie można poeksperymentować trochę z udźcem, w czym bardzo mi pomogą Twoje inspirujące aranżacje :)

    Reply
  2. Ania

    Ja kilka dni temu przygotowałam pieczonego indyka w wersji z kabaczkiem, cebulką dymką i pomidorkami koktajlowymi. Zapewniam, że też godne polecenia i wypróbowania!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *