Zielone szparagi z makaronem tagliatelle

Nadszedł mój ukochany maj − nareszcie! Zazieleniło się, sypnęło kwieciem, a ze sklepowych półek znów uśmiechają się do mnie szparagi. Czekam na tę chwilę przez większą część roku, bo i maj, i szparagi to krótkotrwały rarytas. I sama już nie wiem, czy szparagi mi pachną majem, czy maj szparagami… A w tle jawi się obietnica dni po brzegi wypełnionych ciepłem i słońcem, słodko pachnących bzem i rozbrzmiewających pięknym śpiewem ptaków… 

Gdy biorę w dłonie pęczek szparagów, czuję wiosnę. Taką bujną, rozświergotaną i kolorową. To dlatego przez najbliższy miesiąc będę się nimi delektować aż do znudzenia. W najróżniejszych kulinarnych aranżacjach. Dziś przedstawiam jeden z moich sposobów na to wiosenne warzywo: szparagi z makaronem − efekt luźnej inspiracji kuchnią włoską. 

 

Zielone szparagi z makaronem tagliatelle - zbliżenie

 

Zielone szparagi z makaronem tagliatelle. Przełamane wyrazistym smakiem fety. Podrasowane towarzystwem innych wiosennych warzyw. Aromatyczne, wyborne, kolorowe. I tak cudownie szybkie w przygotowaniu, co dla dla kobiety o nabrzmiałym harmonogramie jest zaletą nie do przecenienia…  

 

Makaron tagliatelle z fetą i zielonymi szparagami

 

Składniki:

  • makaron wstążki (ja wybieram razowy)
  • pęczek zielonych szparagów (nie trzeba ich obierać!)
  • 1 duża cebula albo 2 mniejsze
  • po kawałku papryki − czerwonej, zielonej i żółtej (żeby było kolorowo)
  • 6–7 pomidorków koktajlowych
  • 2 solidne garście szpinaku
  • 3–4 ząbki czosnku
  • garść orzeszków pinii
  • ser feta
  • zioła prowansalskie
  • czosnek niedźwiedzi
  • bazylia
  • pieprz
  • sól

 

Zielone szparagi z makaronem i pomidorami

 

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz, pokrój w talarki i zeszklij na głębokiej patelni − rozgrzanej i muśniętej olejem kokosowym. Dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę oraz kolorowe papryki pokrojone w wąskie paski. Duś na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  2. Szparagi połam na kawałki − odrzuć twarde końcówki − i połącz z warzywami na patelni. Całość duś pod przykryciem kolejne 15 minut.
  3. Dodaj połówki pomidorków koktajlowych i przyprawy, np. zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi, bazylię (jeśli lubisz ostre dania, możesz zaszaleć z imbirem, carry czy pieprzem cayenne). Gdy pomidorki lekko się rozpadną, wyłącz gaz.
  4. Na osobnej patelni zblanszuj szpinak, a gdy zmięknie, wymieszaj go z warzywami na patelni.
  5. Dodaj pokrojony w kostkę ser feta (warzywa powinny być gorące, żeby ser lekko się stopił) oraz uprażone orzeszki pinii. Dopraw danie solą i pieprzem.
  6. Ugotuj makaron i wymieszaj go dokładnie z warzywami. Potrawę możesz skropić wartościowym olejem, np. lnianym czy sezamowym. 

Smacznego!

 

Szparagi z makaronem to jedno z wielu możliwych połączeń. Więcej propozycji znajdziesz w tekście Proste i szybkie dania ze szparagów (są tam również informacje o zdrowotnych walorach tego wartościowego warzywa). A jeśli znasz jakiś fajny przepis, podziel się nim ze mną w komentarzu. Będę Cię błogosławić przez całą wiosnę :-) 

 

Zielone szparagi, szpinak, pomidory i feta - idealne z makaronem tagliatelle

zdjęcia: Dariusz Siemiaszko, Małgorzata Magenta-Siemiaszko; 

kadrowanie i obróbka: Małgorzata Magenta-Siemiaszko

.


Bardzo się napracowałam tworząc ten wpis. Teraz kolej na Ciebie, drogi Czytelniku. Będzie mi niezmiernie miło, jeśli skomentujesz moje słowa albo dopowiesz coś od siebie. Zależy mi na poznaniu Twojego zdania – na poznaniu Ciebie.

  • Jeśli masz inny punkt widzenia, wyraź go w komentarzu.
  • Jeśli tekst Ci się podoba, podziel się nim ze znajomymi.
  • Jeśli chcesz być na bieżąco, polub mój fanpage na Facebooku.

Rozgość się u mnie :))


.

 

(Przeczytano 276 razy)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *