Pierś ze szpinakiem − kotlety… pieczone

Pisałam już o tym, że baaardzo rzadko smażę. Wyjątek robię dla naleśników i placków z jabłkami i to też wyłącznie dlatego, że tych frykasów upiec się nie da. Całą resztę dań tego świata piekę lub gotuję − najchętniej na parze. Nie jest to bynajmniej spowodowane wybujałą troską o zdrowie czy szczupłość talii. Leniwa jestem. Po prostu. Zdrowie i talia korzystają niejako przy okazji − pod warunkiem wszakże, że się na czas odkleję od pieczonych lub gotowanych potraw. Nie zawsze to się udaje, bo wrodzonemu lenistwu towarzyszy pewna żarłoczność − być może spowodowana ponadprzeciętną aktywnością fizyczną. Być może. Bo równie dobrze można by ową aktywność tłumaczyć nadmierną żarłocznością… Ale zostawmy na boku te rozważania spod znaku jajka i kury. Nie o żarłoczności dziś będzie, lecz o kotletach. Leniwych. Po wersji à la de volaille (→ Kotlety leniwe, czyli de volaille bez smażenia) chciałabym Wam przedstawić kurzą pierś ze szpinakiem i pomidorami. Również w formie ekonomicznych, pieczonych kotletów, bo tak jest i smacznie, i szybko. A dla mnie niezwykle istotne są obie te cechy przyrządzanej strawy.

.

Pierś ze szpinakiem - pieczone kotletyPierś ze szpinakiem i pomidorami, czyli ekonomiczne kotlety

.

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 3−4 pomidory
  • paczka mrożonych liści szpinaku
  • ćwierć szklanki mleka − w tym przypadku preferuję mleko kozie, ale może być również mleko od krowy
  • kawałek koziego sera lub żółtej mozzarelli
  • ulubione zioła, np. czosnek niedźwiedzi
  • kilka ząbków czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

.

Przygotowanie:

  1. Liście szpinaku wyłóż zawczasu na głęboką patelnię, by się rozmroziły. Oczywiście można użyć liści świeżych, ale moim zdaniem nie ma to w tym przypadku przełożenia na smak potrawy, a bardzo wydłuża i komplikuje jej przygotowanie (mycie, obcinanie ogonków itp. pracochłonne czynności).
  2. Pierś potnij na płaty mniej więcej grubości palca, oprósz solą i przyrumień na patelni do grillowania. Można etap przyrumieniania pominąć, za to wydłużyć nieco czas pieczenia kotletów.
  3. Ułóż płaty mięsa na blasze − na kratce albo papierze do pieczenia.
  4. Do rozmrożonego szpinaku dodaj kozie mleko i dokładnie wymieszaj. Duś, od czasu do czasu mieszając, aż mleko połączy się ze szpinakiem w jednolitą masę. Wciśnij czosnek, dodaj ulubione zioła i przyprawy.
  5. Na każdym kawałku piersi połóż warstwę masy szpinakowej, a następnie dość grube plastry pomidora.
  6. Posyp kotlety po wierzchu serem startym na grubej tarce.
  7. Pierś ze szpinakiem i pomidorem piecz w temperaturze 190°C przez ok. 30 minut na niższych półkach piekarnika (żeby nadmiernie nie przypiec sera).
  8. Podawaj z kolorowym makaronem nitki.

Smacznego!

.

Tak przyrządzona pierś ze szpinakiem, przyjemnie kontrastującym z wyrazistą czerwienią pomidora, jest daniem smacznym i bardzo dekoracyjnym. W sam raz na świąteczny obiad na przykład ;) Wypróbujecie?

 

.Polub moją stronę na Facebooku, aby być na bieżąco:

 

Pierś ze szpinakiem i pomidorami - przed upieczeniem

Ekonomiczne kotlety - pierś ze szpinakiem i pomidorami

zdjęcia: Dariusz Siemiaszko, Małgorzata Magenta-Siemiaszko; kadrowanie i obróbka: Małgorzata Magenta-Siemiaszko

 ..


Bardzo się napracowałam tworząc ten wpis. Teraz kolej na Ciebie, drogi Czytelniku. Będzie mi niezmiernie miło, jeśli skomentujesz moje słowa albo dopowiesz coś od siebie. Zależy mi na poznaniu Twojego zdania – na poznaniu Ciebie.

  • Jeśli masz inny punkt widzenia, wyraź go w komentarzu.
  • Jeśli tekst Ci się podoba, polub go albo podziel się nim ze znajomymi.
  • Jeśli chcesz, bym poruszyła jakiś temat − napisz o tym w wiadomości.

Rozgość się u mnie :))


.

(Przeczytano 117 razy)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *